Missie
Elk kind heeft het recht op goed onderwijs; op de Curtevenne is het onze missie goed onderwijs binnen een veilig pedagogisch klimaat én een professionele en lerende omgeving te verzorgen.
Duidelijke routines en afspraken leiden binnen de school tot rust en veiligheid. Hierdoor kunnen we iedere dag werken aan het overdragen van kennis en het aanleren van vaardigheden, zodat onze leerlingen hun kansen op succes in het vervolgonderwijs en in de maatschappij kunnen vergroten.
Op de Curtevenne hebben we oog voor elkaar. Zorgzaamheid, respect en verantwoordelijkheid vinden we belangrijke kernwaarden om kinderen mee te geven. Dat doen we samen met het team, de kinderen en de ouders.
Onderwijs maken we samen. Onderwijs maken we met veel liefde voor ons vak.
Visie
Op de Curtevenne hebben we een heldere visie op onderwijs. Hoe we dit kunnen realiseren, leggen we graag uit aan de hand van het visie kwadrant.

Visie op leren
Alle kinderen kunnen leren, mits zij zich veilig voelen. Op de Curtevenneschool focussen we ons op de emotionele, sociale, cognitieve en fysieke ontwikkeling van een kind met als doel een basis te creëren voor ontwikkeling en zelfvertrouwen.
We laten ons hierin leiden door bewezen leerprincipes.
De leerkracht staat centraal bij het leren van de leerlingen. Het is de taak van de leerkracht om voorafgaand aan de les de voorkennis van de leerlingen te activeren. Hierdoor is nieuwe kennis beter te begrijpen. Tijdens de les staat de leerkracht model en geeft direct en positieve feedback. Om kennis op te slaan in het lange termijn geheugen, is het belangrijk dat er niet te veel informatie in één keer wordt aangeboden en is er veel herhaling nodig. We willen alle leerlingen voldoende succeservaringen laten behalen, dan ervaren zij dat leren plezier geeft. Dit leidt tot motivatie.
Visie op het leren organiseren
Op de Curtevenne vinden we een duidelijke doorgaande lijn in het onderwijs belangrijk. Alle leerkrachten gebruiken in de school dezelfde didactische principes bij het aanleren van kennis en vaardigheden. De 10 instructieprincipes van Rosenshine en expliciete directe instructie (EDI) vormen de basis van onze lessen. Na de instructie controleert de leerkracht welke leerlingen het lesdoel behaald hebben door het stellen van gerichte vragen. Dit noemen we controle van begrip. Daarna kan de leerkracht bepalen welke leerlingen in aanmerking komen voor differentiatie in (leer)tijd en ondersteuning. Differentiatie en ondersteuning vinden hoofdzakelijk plaats in de klas.
Wij zien samenwerking als een essentieel onderdeel van het onderwijs. We zetten coöperatieve werkvormen in tijdens lessen. Er is een intensieve samenwerking tussen de leerkrachten, waardoor er goede (tussentijdse) overdrachten zijn. Ook werken de leerlingen en de jaargroepen onderling samen. Denk aan het Digidorp en groepsdoorbrekende creatieve projecten. Wij zien samenwerking met ouder en kind als een belangrijk onderdeel van het persoonlijk groeiproces. De Curtevenneschool kenmerkt zich door de korte lijntjes met ouders. Ouders zijn iedere ochtend welkom om de school in te komen. Wederzijds vertrouwen, betrokkenheid en openheid vinden wij essentieel. Visie op professionaliteit
Goede leerkrachten maken het verschil en blijven zelf ook in ontwikkeling. Er is veel ruimte voor professionele ontwikkeling. Wij verwachten van een ieder in het team een positieve basishouding: werken aan wederzijds vertrouwen en positieve intenties en humor horen hierbij. Het team is zich bewust van de voorbeeldfunctie en staat open voor het geven en ontvangen van feedback.
Wij werken met leerteams, in deze teams wordt voortdurend gewerkt aan het verbeteren van ons onderwijs. Verbetering vindt plaats door actuele kennis en ontwikkelingen proactief te volgen, met elkaar te delen en gericht te onderzoeken hoe we problemen kunnen oplossen. Om de kwaliteit van onze lessen te verbeteren kunnen lessen samen voorbereid en bij elkaar bekeken worden. Teamleden voelen zich medeverantwoordelijk voor de doelstellingen van de school.
Visie op veranderen en verankeren
Wij zijn continu bezig met ontwikkelen, verbeteren en vernieuwen. Dit betekent dat wij door scholing en het volgen van ontwikkelingen onze visie actueel houden. Wij laten ons informeren door wetenschappelijk onderzoek (evidence informed) en onderzoeken nieuwe inzichten, daardoor maken we bewust keuzes in wat we wel en niet veranderen. Dit alles wordt besproken in onze leerteams.
Daarnaast werken we met school- en jaarplannen en kwaliteitskaarten. In het schoolplan en de jaarplannen staat beschreven wat we willen bereiken. In de kwaliteitskaarten staat beschreven hoe we onze organisatie vormgeven en borgen. Deze plannen en kaarten worden jaarlijks geëvalueerd en waar nodig aangepast.